Artikel PZC,
https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/106948/Driedaags-Muziekfestival-Nisse-start-met-dialectavond
Driedaags Muziekfestival Nisse start met dialectavond
Het Festivalweekend in Nisse biedt dit jaar voor het eerst een driedaags programma. Op vrijdag start het festival met een avond vol dialectmuziek. Ook op zaterdag is er volop muziek op vier podia op en rond het Dorpsplein. Op de afsluitende zondag is het tijd voor ronkende motoren en rockabilly op het Retrofestival.
Muziekfestival Nisse is de voortzetting van Pastorale au Parvis, een zomerfestival met licht klassiek, jazz, folk en wereldmuziek, dat twintig jaar heeft bestaan. De eerste editie van het muziekfestival nieuwe stijl vond plaats in het najaar van 2016. Sinds vorig jaar is Muziekfestival Nisse terug in de zomer.
Dit jaar is voor het eerste de vrijdagavond aan het festival toegevoegd. Op het programma staat dialectmuziek van Dingeman de Visser, Ron Moerman, Anja Kopmels en Björn van der Doelen.
Op zaterdag spelen op de podia op het plein onder meer Francis Levoy, Sense en Squander Squad. Er is ook een podium in de kerk met Dingeman de Visser, Zeeuws Plat en B&B Brabant. Op het jongerenpodium spelen Femke Bun (de Zeeuwse Belofte 2018), rapper Qube en de Zeeuws-Vlaamse band The Brightt.
Zondag vindt op dezelfde locatie het Retrofestival plaats, met een Vintage markt, een oldtimer meeting en rockabilly muziek van Betty’s Doghous, CC Jerome & The Jetsetters en Georgina Peach and the Originators.
Borsele Proof wordt onderdeel van Muziekfestival Nisse
NISSE – Streekproductenmarkt Borsele Proof keert na de eerste editie van 2016 terug, ditmaal als onderdeel van Muziekfestival Nisse.
De tweede editie van Muziekfestival Nisse, de opvolger van festival Pastorale, vindt van vrijdag 13 tot zondag 15 juli plaats. Op de zaterdag is naast beeldende kunst en foodtrucks ook ruimte voor Borsele Proof. ,,Dit is een initiatief van Landschapspark Borsele, maar zij zochten een partner voor de uitvoering”, zegt wethouder Arno Witkam.
Op Borsele Proof is ruimte voor iedereen uit de gemeente die streekproducten verkoopt. ,,Van babbelaars tot bolussen en bessenjam.” Landschapspark Borsele en de gemeente dragen samen 4.000 euro bij. ,,Als het een succes is, willen het graag structureel op deze manier voortzetten”, zegt Witkam.
Het programma van het muziekfestival is nog niet rond. De opzet is al wel bekendgemaakt. Op vrijdag is er dialectmuziek in de Mariakerk. Zaterdag is het muziekprogramma breder en is er ook een buitenpodium. De zondag is een ‘retrodag’ met rockabilly muziek, klassieke auto’s, bromfietsen en retromarkt.
Popfestival in dialect naar Tiel
woensdag 17 maart 2010 | 09:00
De organisatoren – formeel de Stichting Nederlandse streektalen en dialecten geheten – zetten al enkele jaren popfestivals in het dialect op touw. Dat gebeurde tot nu toe louter in enkele Zeeuwse plaatsen. Nu trekt de organisatie het land in. “In juli is er in het Brabantse Liempde een groot buitenfestival, waarbij 20 à 25 bands in het dialect spelen. Vervolgens gaan we eind oktober naar Tiel, voor een binnenfestival waar een stuk of zes bands gaan spelen”, zegt organisator Ron de Vos uit ‘s-Heerenhoek.
Zowel de provincie Gelderland als de gemeente Tiel ondersteunt het idee met enkele euro’s aan subsidie. De Vos denkt dat er zo’n 1.500 liefhebbers in de Tielse sporthal kunnen.
Beste dialectbands strijden om de titel (PZC)
door Rolf Bosboom. donderdag 17 december 2009.
Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat ook de tweede editie van het Dialectpop Festival Nederland in Zeeland zou worden gehouden.
De Zeeuwse initiatiefnemers willen er immers een landelijk ‘rondreizend circus’ van maken. Dat gaat ook gebeuren, maar dan vanaf komend jaar. Eerst strijkt dat circus zaterdag opnieuw in De Stenge in Heinkenszand neer.
Tijdens het festival strijden bands uit het hele land, geselecteerd door een vakjury, om de prijs van ‘beste dialectact van 2009’. Die ging vorig jaar overtuigend naar de Friese formatie Van Wieren, die opnieuw naar Zeeland afreist om haar titel te verdedigen.
De organisatie van het festival, de Stichting Nederlandse Streektalen en Dialecten, zag na de eerste editie voldoende aanleiding om ermee door te gaan. ,,Het was een succes, gezien het enthousiasme van de bezoekers en de deelnemers”, zeggen Kees Wondergem (zelf bekend van Surrender) en Ron de Vos (eveneens muzikaal actief, bij Bestel Mè). ,,We hebben gemerkt dat het festival inmiddels ook bekend is in het land. Het is dus wel iets dat leeft. Natuurlijk wil je altijd meer. Het is ook iets dat moet groeien.”
Een oproep aan bands om zich in te schrijven voor de editie van dit jaar leverde in elk geval al een grote respons op: meer dan 120 reacties. De jury had er dan ook een zware dobber aan om uit elke provincie de beste kandidaat te kiezen. Toch is dat gelukt. Het programma is verder aangevuld met Zeeuwse dialect-acts en gevestigde namen, zoals de Vlaamse zanger Raymond van ’t Groenewoud, de WC Experience uit Noord-Brabant en, voor de afterparty, De Heinoos.
De opzet van het evenement verschilt niet wezenlijk van 2008. Wel is de grote tent voor De Stenge verdwenen, ook omdat zoiets in het huidige jaargetijde wel erg fris bleek te zijn. In plaats daarvan is er nu een tweede podium in de sporthal, waar afwisselend met het eerste wordt opgetreden. Alle deelnemers worden beoordeeld door een vakjury (oordeel telt voor 50 procent mee), een publieksjury (25 procent) en een vertegenwoording vanuit de organisatie (25 procent).
Opvallend is dat op dezelfde avond even verderop nóg een muziekfestival plaatsvindt: het Indoorbluesfestival in Kwadendamme. ,,Op zich niet zo handig”, zegt De Vos, maar van beide kanten is er volgens hem niet over geklaagd. ,,Ik denk ook niet echt dat het hetzelfde publiek is”, vult Wondergem aan. ,,We zitten elkaar dus niet in de weg.” Het Dialectpop Festival moet echt een landelijk festijn worden. Eigenlijk was het de bedoeling, vooral ook om een groter publiek te kunnen bereiken, het festival dit jaar in Brabant (op langoed Velder in Liempde) te houden. Doordat de vergunningen niet op tijd rond kwamen, moest dat idee worden verschoven naar 2010. En dan niet aan het eind van het jaar, maar begin juli, in de open lucht.
Daarnaast komen er steeds meer kleinschalige indoorvarianten zonder competitie-element. Voor volgend jaar staan in elk geval Limburg, Gelderland en Overijssel op het programma.
Het zomerevenement wordt de hoofdmoot. ,,We willen uitgroeien tot een groot openluchtfestival”, zeggen Wondergem en De Vos. ,,We zijn ons ervan bewust dat Zeeland niet zo’n groot inwonertal heeft. Daarom is het goed om op een andere plek te gaan zitten. Het moet een soort rondreizend circus gaan worden. Elk jaar in een andere provincie.”
Dialectpop Festival, zaterdag in De Stenge, Heinkenszand, 16.00 uur.
Reportage VOLKSKRANT, Maandag 29 december 2008.
‘Genieten van muziek waar je geen woord van verstaat’
Op de eerste editie van het Nederlandse Dialectpop Festival in Heinkenszand treden negentien dialectsprekende bands op. De insteek is om dialectpop boven het provinciale niveau te tillen, maar de tendens van ‘ons kent ons’ blijkt onvermijdelijk.
Door Irene de Zwaan.
Heinkenszand – Gehaast loopt festivalganger Ellen Lambeek (49) van de busstop in het Zeeuwse Heinkenszand op de kolossale festivaltent af die ver boven de daken van het dorp uitsteekt. ‘Ik kom speciaal voor Syb van der Ploeg’, zegt Lambeek. ‘Hij speelt maar een uurtje en nu ben ik nog tien minuten te laat ook. Ik had de busaansluiting in Goes gemist en ja, dan moet je een uur wachten.’
De eerste editie van het Dialectpop Festival Nederland, waar negentien dialectzingende bands uit diverse provincies optreden, is dan ook niet op de best te bereiken plaats gevestigd. Maar wie de bezoekers spreekt, leert al snel dat de bands trouwe fans hebben die bereid zijn om hun muzikale helden tot elke uithoek in Nederland te volgen.
Organisator ‘Stichting Nederlandse Streektalen en Dialecten’ stelt bovendien per band een bus met een capaciteit van vijftig fans ter beschikking om bezoekers naar het afgelegen Zeeuwse dorp te vervoeren. Gevolg is wel dat de tendens van ‘ons kent ons’ op het Dialectpop festival duidelijk merkbaar is. Zo hebben de fans van de rockband Van Wieren (uiteindelijk door publiek en vakjury verkozen tot Nederlands beste dialectact 2008) Friese vlaggen en opblaasbare kusmondjes uitgedeeld gekregen. En de liefhebbers van de Gelderse band Kas Bendjen, te herkennen aan hun rode kerstmutsjes, blijven buiten wachten tot hun muzikale uurtje geslagen is. De andere bands? Nee, die interesseren ons niet zo, is een veelgehoorde reactie.
Maar volgens Ron de Vos, drummer van de band Bestel Mè – een coverband van de Limburgse Rowwen Hèze – is dialecttalige muziek wel degelijk ‘grensoverschrijdend’. Samen met de gitarist van de Zeeuwse rockband Surrender, Kees Wondergem, heeft hij het Dialectpop Festival op poten gezet. ‘Dit festival kan dialecttalige bands op een hoger niveau tillen’, zegt hij terwijl hij in de verwarmde voortent een sigaretje rolt. ‘Als ze meer bekendheid krijgen, kunnen ze ook iets openen voor een ander publiek. Kees en ik zitten nu al zo’n twintig jaar in de dialecttalige muziek en wij merkten dat je dan eigenlijk nooit de provincie uitgaat waar je vandaan komt. Daar heb je het op gegeven moment echt wel gezien hoor.’
Dat dialect moeilijk verkoopt, bleek wel uit de moeizame subsidieverstrekking. De Vos en Wondergem benaderden alle provincies, gemeenten en een aantal cultuurfondsen. Uiteindelijk verleenden drie provincies (Zeeland, Groningen en Limburg) hun medewerking. Niet genoeg om het benodigde bedrag van honderdduizend euro te dekken. De organisatoren betaalden daarom de helft van dit bedrag uit eigen zak. De Vos hoopt dat de landelijke aandacht voor dialect die ze met dit festival geven, subsidieverstrekkers wakker schudt. ‘We hadden 120 aanmeldingen, ongelofelijk veel. Dialecttalige muziek leeft heel erg, maar toch blijkt het lastig om hiermee mensen te trekken. We hebben nu plannen om dit festival te combineren met een open air dance festival of een scout pop festival zodat er meer bezoekers op afkomen.’ Met een uiteindelijk bezoekersaantal van 1500 spreekt De Vos van ‘een mooi resultaat’.
Toch was de grote festivaltent gedurende de middag niet meer dan voor de helft gevuld. Maar als de Surrender het podium in de Topzaal van Vergader – en Congrescentrum De Stenge betreedt, is het dringen geblazen. ‘Hijje nih concert of nih de kroeg, van un flesse bier kriege je nooit henoeg’ (ga je naar een concert of naar de kroeg, van een flesje bier krijg je nooit genoeg), zingt het publiek luidkeels mee. Richard van der Leek (32) uit het Zeeuwse Oost-Kapelle kruipt zowat op het podium om de rockers – ‘inmiddels goede bekenden’ – te volgen. ‘Het schept een band dat we dezelfde taal spreken.’ Of dialect in staat is om het provinciale te doorbreken? ‘Natuurlijk’, zegt hij. ‘Ik heb Surrender ook in Den Haag, Rotterdam en zelfs in de Paradiso in Amsterdam zien optreden. Dan doet iedereen even hard mee. Je hebt altijd de tweezijdige strijd tussen rock en dialect. Mensen kunnen ook gewoon genieten van de muziek zonder er een woord van te verstaan.’
‘Leuk, ander dialect, maar je verstaat het bijna niet’
door Gijs Kamphuis. maandag 29 december 2008 | 07:39 |
Ongenode Gasten opent het dialectpopfestival. foto Willem Mieras
HEINKENSZAND – De eerste editie van het Dialect Festival Nederland, dat zaterdag werd gehouden in Heinkenszand, mag als geslaagd beschouwd worden.
Dat vinden initiatiefnemers Ron de Vos en Kees Wondergem, al hadden ze wel gehoopt op meer publiek. Want met de Friese formatie Van Wieren als terechte winnaar van de titel Dialectact 2008 en lovende woorden van alle optredende acts, bleef het aantal toeschouwers in en om De Stenge rond de vijftienhonderd steken. Niet slecht, maar wel te weinig. De Vos was er al bang voor geweest, ‘je zit hier toch in Zeeland hè’.
De keur aan dialecten die voorbij kwam leverde bij de toehoorders een veel gehoorde opmerking op: “Leuk hoor een ander dialect, maar je verstaat het bijna niet.” Mede daarom kozen veel meegereisde fans ervoor om de veilige weg te bewandelen. Wat er op neer kwam dat er vooral gekeken werd naar de band waarvoor er gesupporterd werd. Ook voor de hoofdacts: Band Zonder Banaan, The Richards en Syb van der Ploeg waren de toeschouwers wel te porren. Al had de laatste wel moeite om het publiek voor zich te winnen. De grote groep Friezen die aanwezig was kwam namelijk niet voor hem. De meegereisde Marian Hoekstra, voor de gelegenheid gekleed in een rokje gemaakt van de Friese vlag, is duidelijk in haar uiteg. “We komen echt voor Van Wieren. Syb is leuk hoor maar Van Wieren is beter.”
Zanger Robbie van Wieren voelt zich vereerd door het compliment. Hij had ook gezien dat bij zijn band het publiek meer meeging dan bij de oud-zanger van De Kast. “We hebben het ook al eens gekscherend tegen hem gezegd: Syb jongen, jouw tijd is geweest, nu is het aan ons.” De bandleider is wel blij verrast dat zijn band de titel mee naar huis mag nemen. “Als de jury zegt dat wij het meest enthousiast zijn en dat we de beste show hebben, wie ben ik dan om dat tegen te spreken. Wij doen gewoon overal ons best, ook in Zeeland.”
De prijs voor beste dialect hiphopformatie wordt uiteindelijk niet uitgereikt. Reden: slechts twee deelnemers, allebei uit Limburg, allebei uit Maastricht. De Pikkatrillaz bouwen in de sporthal een eigen Limburgs feestje met de meegereisde fans. Hun collega’s van Rebzjie hebben die luxe niet en spelen voor een bijna lege zaal. Ook de twee andere Limburgse deelnemers, Ongenode Gasten (schreeuwerige rock) en Graund (Tom Waits-blues ) moeten het doen met de aanwezige avonturiers die het experimentele niet schuwen. Meer ‘neutrale’ toeschouwers genieten ook bij het Brabantse Vledder. Die met Brabantse gemoedelijkheid het publiek in de Topzaal om de vinger wint met meerstemmige liedjes.
Een deelnemer wiens reputatie duidelijk vooruit is gesneld is die van het Gelderse Kas Bendjen, wat ‘net bandje’ betekent. Deze formatie weet als eerste de sporthal goed gevuld te krijgen en het publiek naar zijn hand te zetten met feestelijke folk in het Achterhoeks. Volgens zanger Hans Krabbenborg komt dat deels doordat Surrender-fans zijn band ook kennen. Ze weten volgens de flink besnorde bandleider welk feestje ze kunnen verwachten. Want ook de thuis spelende Zeeuwen hebben geen moeite het podium van de Topzaal onveilig te maken. Ook de andere Zeeuwse bands, Dønder en Bennie Hek en de Houdoes krijgen veel bijval.
Ron de Vos is een tevreden mens als hij achter zijn drumstel kruipt om met zijn eigen band Bestel Mé het slotakkoord te verzorgen. Geen noemenswaardige incidenten, een tijdschema met slechts tien minuten verloop en een strakke organisatie. Zijn festival staat en biedt voldoende perspectief om door te groeien. Helaas niet in Zeeland, zoveel is wel duidelijk.
Beste dialectbands naar Heinkenszand.
PZC, dinsdag 18 november 2008 | 07:24 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 18 november 2008 | 07:27
HEINKENSZAND – Na ‘Zing Zeeuws’, afgelopen weekeinde in De Stenge, maakt Zeeland zich op voor het volgende evenement op het gebied van streektaalmuziek, maar dan op landelijk niveau.
Op zaterdag 27 december wordt, ook in Heinkenszand, het eerste Dialectpop Festival Nederland gehouden.
Dat gebeurt opnieuw bij De Stenge, waar onder meer een grote tent komt te staan. Ook worden er podia gebouwd in de Topzaal, de jeugdsoos en de sporthal.
Alle dialect- en streektaalacts in Nederland konden zich inschrijven voor het festival. Dat leverde meer dan 120 aanmeldingen op. Een jury heeft daaruit per provincie de beste inzendingen gekozen. De geselecteerden dingen mee naar de titel van Nederlands beste dialectact 2008. De kandidaten zijn: Surrender (Zeeland), Bennie Hek & De Houdoes (Noord-Brabant, winnaar Zing Zeeuws), Van Wieren (Friesland), Bert Kamping (Drenthe), Kas Bendjen (Gelderland), Vledder (Brabant), De Heinoos (Overijssel), Graund (Limburg) en Krom de Bende (Groningen). Hiphop vormt een aparte categorie, met Rebzjie (Limburg) en Pikkatrillaz (Limburg).
Verder zijn er diverse optredens van bekende namen uit het genre: Syb van der Ploeg (voorheen zanger van De Kast), Band Zonder Banaan en De Richards (met leden van Jovink en Mannekoor Karrespoor). Ook spelen enkele Zeeuwse bands zoals Grysl, met haar versie van The Wall van Pink Floyd.
Persbericht (landelijk) deelnemers Dialectpop Festival Nederland
27 December 2008.
Dialectpopfestival met deelnemers uit heel Nederland !
Op 3e kerstdag, zaterdag 27 december a.s., is Heinkenszand (Zeeland) voor 1 dag de dialectpoptempel van Nederland. In en om De Stenge wordt een festivalterrein gecreëerd met diverse podia waar de beste dialectacts van Nederland te zien zijn. Aanvankelijk zou het festival plaatsvinden in Westkapelle echter om logistieke redenen is een switch gemaakt naar Heinkenszand. Enkele maanden geleden is er door de organisatie van het eerste Dialectpop Festival Nederland een oproep gedaan aan alle dialect- en streektaal acts in Nederland om zich in te schrijven voor deelname. De reactie op deze oproep was enorm, meer dan 120 deelnemers reageerden middels inzending van een biografie vergezeld van CD of MP3. De vakjury stond dan ook voor een enorme klus om uit de ingezonden acts, per provincie een keus te maken van de beste deelnemer welke uiteindelijk mee zal strijden om de titel “ Nederlands beste dialectact 2008”. Naast de reguliere inzendingen van bands en soloartiesten ontdekte de organisatie dat er verschillende aanmeldingen waren in het genre hiphop. Omdat deze stijl erg afwijkt van de andere inzendingen is besloten dat er tevens een competitie komt waarin de uiteindelijke winnaar de titel krijgt “Nederlands beste dialect hiphopact 2008”. Alle geselecteerde bands zijn reeds gecontracteerd voor het Dialectpop Festival Nederland . Tijdens dit Festival zullen de deelnemers beoordeeld worden door de publieksjury en een deel van de vakjury. De overige leden van de vak jury, welke bestaat uit verschillende dialectartiesten welke hun sporen in de Nederlandse popmuziek reeds ruimschoots verdiend hebben, beoordelen de acts vooraf op basis van het door de acts ingezonden materiaal. Naast de geselecteerde deelnemers zullen er ook een aantal professionele dialectbands optreden zoals : Syb van der Ploeg (voormalig zanger van De Kast) en band, De Band Zonder Banaan uit Noord Brabant en The Richards (samengesteld uit leden van Jovink en Mannekoor Karrespoor). Verder is er nog een podium waar een aantal Zeeuwse dialectbands en dialectmuzikanten zich zelf presenteren middels een optreden. Zo zal onder andere de Zeeuwse formatie Grysl een optreden verzorgen met de in dialect gezongen versie van The Wall van Pink Floyd. Verder zal er door de organisatie per deelnemende act een bus beschikbaar gesteld worden zodat van elke deelnemer 50 fans kunnen rekenen op gratis vervoer van en naar het festival in Zeeland. Het programma duurt van 13.00 tot 02.00 uur. Een hele dag samen met 17 tot 18 van de beste dialect popbands van Nederland.
Kaarten voor dit evenement zijn te bestellen via www.easyticket.nl
De geselecteerde acts zijn :
Pikkatrillaz (Limburg)
Van Wieren (Friesland)
Bert Kamping + Joke de Kruijf (Musicalster, O.V.) (Drenthe)
Surrender (Zeeland)
Kas Bendjen (Gelderland)
Rebzjie (Limburg)
Vledder (Noord Brabant)
The Heinoos (Overijssel)
Graund (Limburg)
Bennie Hek (Noord Brabant)
Krom de Bende (Groningen)
Extra acts:
Syb van der Ploeg. (vm. De Kast, met volledige band), Friesland
Band Zonder Banaan. Noord-Brabant
De Richards (v.h. Jovink en Mannekoor Karrespoor) Gelderland
Grysl. (The Wall van Pink Floyd, in ’t Zeeuws), Zeeland
Bestel mè, Zeeland
Dønder, Zeeland.
Verdere info : www.dialectpopnederland.nl
In samenwerking met de Culturele Raad Borsele.
Poster Festival 2008 gereed–> dfn-poster-10-081
Beste dialectbands naar Heinkenszand.
door Dewi Gigengack. donderdag 07 augustus 2008 | 07:17 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 07 augustus 2008 |
Kees Wondergem (l) en Ron de Vos: “Elke provincie heeft wel tien of twintig goeie dialect-acts.” foto Lex de Meester
GOES – Dialectbands draaien vaak in hetzelfde kringetje rond.
Jarenlang dezelfde podia en hetzelfde publiek in die ene regio. Optredens daarbuiten zijn moeilijk te regelen. De organisatoren van het Dialectpopfestival, dat in december zijn eerste editie beleeft in Heinkenszand, brengen publiek en muziek uit het hele land samen. “Wij willen bands de mogelijkheid geven om dat kringetje te doorbreken.”Ze spreken uit ervaring. Organisatoren Kees Wondergem en Ron de Vos zijn geen onbekenden in de Zeeuwse muziekwereld. Wondergem is gitarist in de rockband Surrender. De Vos drumt en zingt in de groep Bestel Mè, die nummers van de Limburgse band Rowwen Hèze speelt. Beide formaties zingen in het Zeeuws.
“Dialect heeft iets oorspronkelijks”, vindt Wondergem. “In deze tijd waarin alles hetzelfde moet zijn: winkels, mensen… het is verarming van de maatschappij. Het verdwijnen van dialect kun je niet tegenhouden, maar door er aandacht aan te besteden blijft er misschien een stukje van bestaan.”
De beide organisatoren van het festival zijn niet bang dat de jury en het publiek de verschillende dialecten niet zullen verstaan. “Het gaat om de sfeer en de uitstraling van de band. Soms hoor je een liedje op de radio dat je raakt, zonder dat je weet waarover het gaat. Het is het gevoel dat een nummer je geeft.”
Al jaren organiseren Wondergem en De Vos evenementen als Dialect bie de Zee(uwen) en Dialectfestival Zeeland. Een paar jaar geleden besloten ze landelijk te gaan, met een festival dat de beste dialectband van Nederland moet bepalen.
Een ‘helse zoektocht’ naar bands en subsidies volgde. “Elke provincie heeft wel tien of twintig goeie dialect-acts”, zegt De Vos. “Vooral in het noorden, oosten en zuiden van het land. Limburg is de koploper. Maar plat Amsterdams is ook dialect. Ook qua genres loopt het aanbod uiteen. Het gaat van volksmuziek tot reggae en van rock tot hiphop.”
Met de muziek op Dialectpop komt het volgens de organisatoren dus wel goed. Moeilijker was het vinden van subsidieverstrekkers. De Vos: “We hebben alle gemeentes en provincies aangeschreven. Ook bij cultuurfondsen hebben we het geprobeerd. We hebben de steun van drie provincies en een aantal gemeenten.” Bij de rest lijkt dat gevoel voor dialect niet sterk, denkt Wondergem. “Misschien moeten mensen nog wakker worden op dat gebied.”
Daarom steken de beide muzikanten zelf ook geld in het evenement: ongeveer de helft van de benodigde honderdduizend euro. Dat is een risico, beamen ze. “Maar die stap moet je een keer maken.”
En als het festival geen succes wordt? “Een paar duizend man publiek zou leuk wezen”, zegt Wondergem. ,,Maar die tweede editie komt er sowieso, volgend jaar zomer in Brabant. We willen groeien via de weg van de geleidelijkheid.”
Live op Accent FM,
(radiostation) in Twente en omstreken, op Maandag 1 september 2008, tussen 20:00-21:00 uur. Accent FM zit in de buurt van Losser en Oldenzaal met daarin alleen maar dialect/streektaal muziek uit heel Nederland.
Het programma heet Streektaal en is elke maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur.
Live op Omroep Zeeland Radio,
Een uur lang, over het dialectpopfestival met Erik Rotte, programma “De Ochtend”, op maandag 11 augustus 2008 van 11:00-12:00 uur.
Persbericht programma, bekendmaking ->
Persbericht, –> 14 juli 2008,
oproep-artiesten-en-bands-voor-landelijk-dialectfestival
Persberichten. –> persbericht-1
Persbericht Bevelander en landelijke pers.
Voorselecties bands m.m.v. regionale poporganisaties in Nederland.
http://www.dialectpopnederland.nl/doc/Bands.pdf
DIALECTPOPNIEUWS, OKTOBER 2007,
http://www.dialectpopnederland.nl/doc/uit_de_media.pdf
Moi,
Een heel goed idee. Ik hoop dat het een heel groot sukses zal worden.
Ik heb zelf elke maandavond een streektaalprogramma bij Accent FM in Losser en Oldenzaal met daarin alleen maar dialect/streektaal muziek uit heel Nederland.
Het programma heet Streektaal en is elke maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur.
Voor dit programma ben ik ook steeds op zoek naar artiesten die in het dialect/streektaal zingen.
Goodgoan,
Ben Nijkamp
(bennijkamp@cs.com) (streektaal@accentfm.nl)
Carnavalskriebels? Vlinders in je buik? Kijk eens op onze website: http://www.Lucky-birds.nl voor Liefde, Warmte en Geluk! U kunt zich Gratis inschrijven! Wij zijn er voor Iedereen, Rijk, Arm, Jong en Oud!